Estàs a : Inici » Territoris » Pla de l'Estany

Territoris » Pla de l'Estany

Comarca situada a la fèrtil plana de l'estany de Banyoles, entre les valls del Fluvià i del Terri, continuació de la plana empordanesa, flanquejada a ponent per la serra de Rocacorba. El paisatge, presidit per les tranquil·les aigües de l'estany, és d'una gran bellesa. Banyoles, actiu mercat que es remunta al s. XI, n'és el centre i la capital. La població es troba esparsa en diversos pobles agregats i masies que conserven el seu caràcter: Porqueres, Palol de Revardit, Cornellà del Terri, Ravós del Terri, Vilademuls, Esponellà, Crespià, entre d'altres.

Té un ric patrimoni prehistòric: la famosa mandíbula de Banyoles i els jaciments de Serinyà. En època medieval formà part del comtat de Besalú (s. X-XI), aviat unit al de Barcelona, i de la diòcesi de Girona. L'activitat agropecuària de les zones rurals s'ha complementat tradicionalment amb la manufacturera (molins drapers i paperers, cuir, aram) i modernament hi ha una indústria ben diversificada. El turisme i la funció residencial han adquirit en els darrers decennis una gran importància

Gastronomia
Hortalisses de qualitat (alls de Banyoles) i ramaderia de prestigi, elaboració de formatges i d'embotits i fabricació de xocolata, mel de Crespià. Cargols a la llauna, arròs de muntanya, patates farcides, conill de bosc estofat, galtes de porc, sèpia amb mandonguilles, etc. Recuit de Camós o de Porqueres, tortada d'ametlles, «cansalades» de Banyoles.
 

CONTINGUT RELACIONAT
AllotjamentMas Alba