Estàs a : Inici » Territoris » Osona

Territoris » Osona

Comarca interior, al sector nord-est de la Depressió Central catalana, centrada per la Plana de Vic, solcada per la vall del Ter i envoltada de relleus muntanyosos i altiplans: el massís del Montseny (SE), les Guilleries (E), el Collsacabra (NE), el Vidranès (N) i el Lluçanès (NO), que constitueixen unitats subcomarcals. Vic n'és la capital, i el seu mercat té un radi d'influència molt notable. Masies tradicionals de gran bellesa arquitectònica.

El territori constituí a l'edat mitjana el comtat d'Osona, integrat aviat al de Barcelona. Vic esdevingué des del segle IX la seu d'una important diòcesi. Les activitats econòmiques agropecuàries, complementades amb l'activitat de paraires i adobers, donà pas, des del segle XIX , a una notable industrialització (colònies tèxtils a la vora del Ter) que s'ha mantingut fins avui (alimentària, tèxtil, metall, fusta, etc.). La infraestructura turística és relativament escassa, però la comarca rep molts visitants atrets per la varietat i l'atractiu dels paisatges (excursionisme, escalada, etc.) i pel ric patrimoni monumental.

Gastronomia
Famosos embotits de Vic (llonganissa, bisbe, fuet, etc.), rovellons a la llauna, civets, escudella de pagès o barrejada, sopa torrada amb mandonguilles, canelons, faves, botifarra amb mongetes, bacallà amb samfaina, patates farcides amb fredolics, almosta...

CONTINGUT RELACIONAT