Estàs a : Inici » Territoris » Vallès Oriental

Territoris » Vallès Oriental

Comarca que forma, amb el Vallès Occidental, una gran regió natural situada a la Depressió Pre-litoral. S’estén als vessants meridionals del Montseny (Matagalls, Turó de l'Home, pla de la Calma), que constitueix un important parc natural, i pels cingles de Bertí, a la Vall del Besòs (format pel Mogent i el Congost). Al sector oriental s'alça el vessant septentrional de la serralada Pre-litoral (serres de Montnegre i Corredor, també parc natural).

El paisatge és molt variat i té indrets d'extraordinària bellesa. Dins el comtat i diòcesi de Barcelona, les poblacions d'aquest sector més importants històricament foren Caldes de Montbui, cap d'una sotsvegueria, i Granollers, que per la seva situació esdevingué important centre de mercat.

L'economia havia estat tradicionalment de base agrícola, amb gran nombre de masies i nuclis rurals, però la proximitat amb Barcelona i les comunicacions propiciaren una gran industrialització, especialment als sectors propers a la metròpoli. Als sectors més allunyats i rurals, han sorgit importants nuclis de residència i estiueig, amb una bona oferta cara a l'excursionisme i la pràctica d'esports (golf, ala delta etc.).

Gastronomia
Carns a la brasa amb fredolics i mollerons, esmorzar de tripa i pota, llonza llaminera amb bolets i mongetes, peus de porc, fideus a la cassola, brandada de bacallà, arròs de peix. Postres com borregos de Cardedeu, carquinyolis de Caldes, granotes de Granollers...

CONTINGUT RELACIONAT
RestaurantCan Major