Estàs a : Inici » Territoris » Alt Penedès

Territoris » Alt Penedès

Comarca interior que forma —amb el Garraf i el Baix Penedès— la regió natural del Penedès, coneguda especialment per la seva producció vinícola. Comprèn una vasta plana, regada pel riu Foix (S) i l'Anoia (N), envoltada de muntanyes de les serralades Prelitoral —Plana d'Ancosa, Puigfred, Mediona— i Litoral —massís de Garraf i serres d'Ordal—, plana que segueixen les grans vies de comunicació des de l'època romana. La població està en gran part dispersa en petits nuclis i masies, i Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia són els pobles principals. El paisatge és amable i suau, cobert quasi del tot per la vinya. El territori formà part a l'edat mitjana del comtat de Barcelona.

 La fortalesa d'Olèrdola fou la primera capital, que passà aviat a Vilafranca, centre d'una important vegueria. L'economia agrària té en la vinya gairebé un monocultiu i els seus vins (amb denominació d'origen) i caves un prestigi que ultrapassa les fronteres. Vilafranca i els seus voltants tenen una indústria ben diversificada. El turisme hi té poca implantació, però la comarca rep molts visitants atrets pels cellers de caves, la gastronomia i el patrimoni monumental.


Gastronomia
Tenen fama els productes de l'horta —mongetes, bròquil, coliflor, patates— i l'aviram —galls, ànecs, galls dindi—, amb rostits farcits de prunes i pinyons; conill de bosc amb cargols, costelles de xai, filet al cava, peus de porc, canelons, escudella i carn d'olla.

CONTINGUT RELACIONAT
DenominacióDO PenedèsCava