Estàs a : Inici » Territoris » Bages

Territoris » Bages

Comarca interior al sector oriental de la Depressió Central catalana, anomenada el «cor de Catalunya» per la seva posició central. Els rius Llobregat (eix nord-sud) i Cardener formen l'anomenat pla de Bages, voltat de relleus i altiplans: serra de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i massís de Montserrat (S), ambdós conjunts declarats parc natural, serres de Rubió i Castelltallat (E), altiplans del Moianès (NO) i de la serra de les Garrigues (NE).

El territori formà a l'edat mitjana l'anomenat comtat de Manresa (sector occidental del comtat d'Osona), dins la diòcesi de Vic, amb importants senyories eclesiàstiques (Montserrat, Sant Benet de Bages, l'Estany, etc.) i civils (Cardona). Les activitats econòmiques agropecuàries, complementades amb l'activitat de paraires i adobers, donaren pas, el segle XIX, a una forta industrialització (colònies tèxtils a la vora del Llobregat i Cardener, mines). La infraestructura turística és relativament escassa, però la comarca rep molts visitants atrets pel ric patrimoni monumental i les possibilitats excursionistes i esportives.

Gastronomia
Bacallà a la llauna o a la manresana, cap i pota de corder, estofat amb bolets, morro i tripa de vedella, fricandó amb llenegues, pollastre amb llagosta, civet de senglar, escudella i carn d'olla, escalivada, samfaina, canelons, arròs a la cassola, etc. Postres: mató de Montserrat, panets de Sant Ignasi, crema cremada, ametlles de la Llum...

CONTINGUT RELACIONAT
DenominacióDO Pla de Bages