Estàs a : Inici » Territoris » Alt Camp

Territoris » Alt Camp

Una de les tres comarques que, juntament amb el Baix Camp i el Tarragonès, formen el Camp de Tarragona, gran plana costanera voltada per una sèrie de muntanyes de la serralada Prelitoral.

Comprèn la vall alta del Gaià i la vall mitjana del Francolí, rius procedents de la Conca de Barberà que s'obren pas a través del relleu abrupte que emmarca la plana en direcció de sud-est a nord-oest: muntanyes de Prades, serres de Miramar, Cogulló, Comaverd, Brufaganya i de la Plana d'Ancosa.

En època medieval les principals jurisdiccions senyorials foren les de l'arquebisbe de Tarragona, del monestir cistercenc de Santes Creus i del comtat de Prades. Valls, la capital, i Alcover foren les poblacions amb més vitalitat econòmica i demogràfica. L'activitat agrícola, amb la vinya com a conreu dominant (hi ha un bon nombre de cellers cooperatius) i la comercial (fires i mercats) han donat pas en època moderna a una industrialització força diversificada. El turisme, tradicionalment poc important, s'ha incrementat gràcies al patrimoni monumental (Santes Creus i la ruta del Cister), el ric folklore (colles castelleres de Valls), la gastronomia (calçotades) i la benignitat del clima.

Gastronomia
Calçotada (cebes tendres a la brasa) amb salvitxada (mena de romesco) i embotits i carns a la brasa, faves de gitano, coques de recapte, escalivada i samfaina, postres de músic, menjar blanc...

CONTINGUT RELACIONAT