Estàs a : Inici » Territoris » Conca de Barberà

Territoris » Conca de Barberà

Comarca de transició entre les terres interiors i el litoral, via de pas entre Lleida i Tarragona. Comprèn dos sectors ben diferenciats: la Conca estricta —capçalera dels rius Francolí i Anguera, entre les muntanyes de Prades, la serra del Tallat i la serra de Miramar—, presidida per Montblanc, la capital; i el sector de la Baixa Segarra (continuació de la Segarra històrica) —a les capçaleres dels rius Corb i Gaià—, presidida per Santa Coloma de Queralt.

 

El territori formà part a l'edat mitjana de diverses jurisdiccions: monestir de Poblet, templers i hospitalers (Barberà i l'Espluga de Francolí), baronia de Queralt (Santa Coloma), comtat de Prades, entre d'altres, mentre Montblanc era vila reial i centre d'una important vegueria. La base econòmica ha estat de sempre l'agricultura, especialment el conreu de la vinya, i des de l'inici del segle XX hi hagué un important moviment cooperatiu que explica la presència dels cellers i cooperatives agrícoles, interessants mostres de modernisme. La ramaderia i la indústria han estat complementàries i el turisme, malgrat la presència d'un notable catàleg monumental —monestir de Poblet, viles de Montblanc i Santa Coloma de Queralt, entre d'altres— es troba encara en procés d'expansió.

 

Gastronomia
Coques de recapte (ceba, espinacs o arengada), cargols dolços i coents, amanida d'escarola amb romesco, carns a la brasa amb allioli i verdures o bolets. Postres com carquinyolis, merlets i montblanquins, coques, orelletes, panellets, ametlles garrapinyades, codonyats...

 

CONTINGUT RELACIONAT