Estàs a : Inici » Territoris » Berguedà

Territoris » Berguedà

Comarca de muntanya, a la capçalera del Llobregat, emmarcada per grans serralades pirinenques i prepirinenques: serres de Cadí i Moixeró, avui declarades Parc Natural, que inclou el característic massís de Pedraforca, el Puigllançada, la serra d'Ensija, els rasos de Peguera (on hi ha una estació d'esquí) i la serra de Catllaràs, que configuren l'Alt Berguedà, d'abrupte relleu i aspra bellesa. El Baix Berguedà, en canvi, forma un pla suau, solcat per rambles i torrents. El riu Llobregat n'és l'eix vertebrador, de nord a sud, i hi forma el pantà de la Baells.

El comtat medieval de Berga estigué vinculat al gran comtat de Cerdanya. L'activitat agropecuària i la dels paraires (teixidors de llana) donà pas des del segle XVIII a l'especialització en el cotó, de la qual la comarca fou pionera (la «berguedana» fou una famosa màquina de filar) i que explica la instal·lació d'una sèrie d'importants colònies tèxtils que han aprofitat l'energia hidràulica del Llobregat fins a la crisi actual del sector. El turisme i la funció residencial han adquirit en els darrers decennis certa importància.

Gastronomia
Comarca especialment rica en bolets (concursos a Berga i a la Pobla de Lillet), escudella de blat de moro escairat, patates emmascarades, trumfos amb rosta, sopa de mandonguilles amb fredolics, vedella amb llenegues, carns a la brasa, elaboració de formatges i embotits...
 

 

CONTINGUT RELACIONAT