Estàs a : Inici » Territoris » Cerdanya

Territoris » Cerdanya

Comarca pirinenca que s'estén per l'àmplia i lluminosa vall de capçalera del riu Segre, orientada d'est a oest, i voltada d'altes muntanyes: el Puigpedrós (2.911 m), la Tossa Plana de Lles (2.916 m), el Puigmal (2.913 m), o les serres de Cadí i Moixeró i la Tosa d'Alp, més baixes, ja a la zona prepirinenca.

L'harmonia de la fèrtil vall, on alternen prats i conreus, regada pel Segre i per gran nombre d'afluents, els boscos que s'enfilen pels vessants muntanyosos, les zones lacustres en paratges de gran bellesa com els estanys de la Pera i de Malniu fan de la Cerdanya un lloc ideal per als amants de la natura. El clima es beneficia de l'orientació est-oest de la vall i és sec i assolellat (2.500 hores de sol anuals). La regió natural de la Cerdanya fou un important comtat català medieval. El 1659, però, el Tractat dels Pirineus entre França i Espanya la dividí entre aquests dos estats, i el sector septentrional de l'Alta Cerdanya resta des d'aleshores sota administració francesa, llevat de l'enclavament de Llívia.

Una altra peculiaritat administrativa és el fet que la divisió provincial espanyola la dividís entre les províncies de Lleida i Girona. La tradicional activitat agropecuària s'ha vist modernament modificada pel turisme i la funció de segona residència. Esports d'hivern a la Molina i Masella per a l'esquí nòrdic, Lles i Arànser per a l'esquí de fons i golf. Bones infraestructures turístiques.

Gastronomia
Peres de Puigcerdà, naps de Talltendre, col d'hivern, xicoira silvestre, pomes, etc., moixernons, ceps, ous de reig, rovellons, carreretes o cama-secs, etc. Elaboració de mantega, formatges, embotits (bull, pa de fetge, tupinet, etc.), confitures i melmelades. Entre els plats, trinxat amb rosta (col i patates amb cansalada), sopa de la Cerdanya (amb llet, pa fregit i ous), tiró (ànec) amb naps, civet de llebre, guatlles en fulla de parra, truites de riu a la llosa. 
 

CONTINGUT RELACIONAT