Estàs a : Inici » Territoris » Montsià

Territoris » Montsià

Comarca litoral de les Terres de l’Ebre, a l'extrem meridional de Catalunya (que marca el riu de la Sènia), estesa entre els ports de Tortosa-Beseit i el delta de l'Ebre (hemidelta dret), que té Amposta per capital.

 El paisatge presenta una gran varietat, des de l'abrupte relleu dels Ports (tossal del Rei, límit amb Aragó i País Valencià, boscos, fonts, barrancs) a la plana conreada i relleus intermedis (serra de Montsià i mola de Godall) fins als arrossars, llacunes i extenses i solitàries platges de la zona deltaica. Comprèn la meitat de les terres del Parc Natural del Delta de l'Ebre, la zona humida més important de les terres catalanes, compartida amb el Baix Ebre. En època medieval estigué bàsicament en mans dels hospitalers: la castellania d'Amposta, que el s. XIII passà a la comanda hospitalera d'Ulldecona. Sant Carles de la Ràpita fou fundada a la fi del s. XVIII per Carles III.

L'activitat agrícola (potenciada pel modern sanejament de les terres insalubres del delta i la construcció del canal de la dreta de l'Ebre) i marinera (important port de pesca a Sant Carles i salines del Delta), i també industrial (alimentària, mobles, química), s'ha vist modernament complementada pel turisme, atret pels atractius naturals (mar, muntanya, fauna i flora del Delta), la caça i la pesca, els esports nàutics, la navegació fluvial o el patrimoni monumental.

Gastronomia
Arròs a banda, arròs caldós, rossejat, graellada de peix o marisc (llagostins), suquets de peix, pop amb patates, angules i anguiles, anques de granota, ànec salvatge amb rovellons, "xapadillo" (anguila fumada), cargols dolços i coents, baldana d'arròs, postres com el pastisset, menjar blanc, cóc, panoli...

CONTINGUT RELACIONAT