Estàs a : Inici » Rutes » Ruta del Cister

Rutes » Ruta del Cister

Mapa ruta Ruta del Cister
1

La Ruta

L’any 1989 va néixer la Ruta del Cister amb l’objectiu d’unir el patrimoni de tres monestirs cistercencs: el monestir de Poblet (la Conca de Barberà), el de Santes Creus (l’Alt Camp) i el de Vallbona de les Monges (l’Urgell). La ruta proposa un recorregut de dos dies a través d’aquestes tres comarques per descobrir aquests monestirs erigits pels monjos cistercencs, que van dedicar la seva vida a l’oració i el treball allunyant-se de la riquesa que ostentaven algunes esglésies de l’època.

2

Monestir de Santes Creus

Després de visitar el monestir de Santes Creus podem acostar-nos fins al Pla de Santa Maria, on hi ha l’església romànica del Pla, declarada monument històric-nacional l’any 1951. És recomanable també visitar Valls, i més encara si és època de calçots, tot i que només per veure el seu conjunt arquitectònic medieval ja val la pena amb el seu santuari de la Mare de Déu de Lledó i la capella del Roser, que conserva unes rajoles vidriades que representen la batalla de Lepant La ciutat és un bon lloc per dinar i recuperar forces per seguir la ruta.

3

Monestir de Santa Maria de Poblet

Ja amb la panxa plena, emprenem el camí direcció Poblet. Després d'un quart d'hora en cotxe, arribem al més gran dels monestirs de la Ruta del Císter: el de Santa Maria de Poblet, construït entre els segles XII i XV. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1991 i és el conjunt cistercenc habitat per monjos més gran d’Europa. Des de la Porta Reial podem iniciar una visita guiada que ens portarà a través de les diferents dependències que conformen l'antiga clausura: el lavatori, situat al bell mig del Claustre, les tombes reials de la Corona d’Aragó, la sala capitular -cor de la vida monàstica de Poblet ja que en ella tenen lloc la majoria dels actes més importants de la comunitat, com l’elecció de l’abat i les professions- i el Museu de Poblet, situat al Palau del Rei Martí, i el de la Restauració, a l’antic dormitori dels monjos.

4

de passada...

La segona etapa de la ruta ens porta fins a Vallbona de les Monges. Abans, però, et proposem un passeig per la vila medieval de Montblanc, que es troba només a 10 quilòmetres de Poblet. Aquest vila ducal declarada Conjunt Monumental i Artístic l’any 1947 encara conserva el recinte emmurallat, amb portals i torres, els Palaus Reials dels Alenyà i dels Castlà, el Pont Vell, el carrer dels Jueus i nombroses esglésies. Passejar entre els carrerons estrets de la vila medieval és com un viatge al passat. Aquest és un bon lloc també per quedar-s'hi a dinar, abans de seguir el camí cap a l'últim dels tres monestirs.

5

Monestir de Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges, declarat monument històrico-artístic l'any 1931, es troba tan sols a 21 quilòmetres de Montblanc, però entrem ja a la província de Lleida. Aquest és l'únic monestir femení de la ruta i també l’únic que ha conservat ininterrompudament la comunitat durant més de 800 anys, excepte en temps de guerra. Si Poblet és el panteó dels reis de la Corona d'Aragó, Vallbona de les Monges és el lloc de les reines, pel caràcter femení del monestir. A l'església s'hi troben enterrades Violant d'Hongria, esposa de Jaume I El Conqueridor, i la seva filla, Sança d'Aragó. I és que el monestir, malgrat no ser gaire gran, desprén realessa per totes bandes. A més de les tombes de reines, guarda una de les millors col•leccions d’escuts de la noblesa catalana esculpits a les tombes de la sala capitular que constitueix tot un tresor heràldic. La bellessa del seu claustre romànic, barreja dels estils gòtic i renaixentita, acaba de posar el toc distintiu al monestir. Vallbona de les Monges pot ser, a més, gràcies a la seva hostatgeria, un lloc original i ple d'encant per passar-hi la nit i tornar a casa l'endemà. Abans de marxar, i si tenim temps, podem fer una visita a la cooperativa de l'oli del municipi de Vallbona de les Monges, conegut per la qualitat del seu oli d'oliva verge.

6

Fonts:

www.lamalla.cat /// www.larutadelcister.info

CONTINGUT RELACIONAT