Estàs a : Inici » DO » DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

DO » DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Zona de producció i elaboració
La zona de producció de la llet utilitzada per a l'elaboració de la mantega, així com la mantega, està constituïda per les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. En aquestes comarques es va introduir la producció lletera a principis de segle XX arran de l'entrada de la fil•loxera que va afectar tota la vinya, conreu que dins aquell moment era l'activitat agrícola principal de la zona.


Composició
En l'elaboració de la mantega es poden utilitzar les matèries primeres següents:
•Nata de llet de vaca pasteuritzada
•Ferments làctics mesòfils
No s'admet l'ús de cap classe de colorant.


Característiques del producte
La mantega emprada per aquesta denominació està elaborada exclusivament amb llet de vaca de raça frisona. La llet es sotmet a un procés de desnatat, i la nata obtinguda es refreda fins a 16ºC -18ºC. Posteriorment, la nata arriba als dipòsits de maduració on serà sembrada amb uns cultius mixtes de ferments làctics mesòfils. La maduració de la nata té una durada de 48 hores, en la qual s'aconsegueix l'aroma característica i pròpia. Després del batut de la nata, madura fins aconseguir una mida de gra com d'un gra d'arròs, es procedeix a l'amassat fins a obtenir un bloc compacte de mantega. El temps de maduració de la nata, juntament amb l'alimentació de les vaques i el clima de la regió li dóna a aquesta mantega el seu olor i sabor característics d'alta intensitat global i lleugerament àcid que recorda el de l'avellana.


Comercialització
La mantega es pot presentar al consumidor en diferents pesos, sempre embolicada amb paper metal•litzat i sulfuritzat. A l'envàs figurarà, a més de les indicacions que exigeix la legislació vigent, el nom "Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Denominació d'Origen Protegida", i el logotip.

La MANTEGA CADÍ és la primera de l'Estat espanyol -i de les poques d'Europa- acreditada amb una Denominació d'Origen Protegida (DOP). Aquest preuat reconeixement garanteix l'origen de la matèria prima, la seva elaboració segons les tècniques tradicionals i, en definitiva, la seva extraordinària qualitat.
D'inigualable sabor, la seva frescor natural i el lleuger buquet avellanat realcen la seva singularitat.

CONTINGUT RELACIONAT