Estàs a : Inici » DO » Cava

DO » Cava

Els seus antecedents es remunten a l’any 1959 quan es van establir les normes de comerç dels vins escumosos i gasificats, on apareix per primera vegada el terme CAVA. Posteriorment l'Ordre del Ministeri d'Agricultura de 23 d'abril de 1969 reglamenta els vins escumosos i gasificats i, d’aquesta manera, queden reconeguts com a designació pròpia els escumosos elaborats pel “sistema clàssic de fermentació en ampolla i envelliment en cava” i es poden “caracteritzar els seus productes amb la denominació CAVA”. Aquesta definició va servir de base per a designar el nom del producte.

Atribucions principals del consell regulador:
- Orientar, vigilar i controlar la producció, l’elaboració i la qualitat dels vins emparats.
- Vetllar pel prestigi de la denominació Cava i perseguir-ne l’ús indegut.
- Promocionar el Cava per a expandir-lo i millorar-ne els mercats.
- Dur a terme funcions de defensa jurídica i institucional de la Denominació.

L'origen del Cava es troba associat a l'esplendor de la viticultura catalana de mitjans del segle XIX. Els estudis de microbiologia de Louis Pasteur aplicats al vi van representar poder controlar la segona fermentació a l’ampolla, i el descobriment del tap de suro va fer que no es perdessin les bombolles que es produeixen en el vi. Així va néixer el mètode tradicional o champenoise.
La “Regió del Cava” la formen un total de 159 municipis de les províncies de Barcelona (63), Tarragona (52), Lleida (12), Girona (5), La Rioja (18), Àlaba (3), Saragossa (2), Navarra (2), València (1) i Badajoz (1) que, en conjunt, configuren la zona de producció delimitada del Cava i, per tant, són els únics amb capacitat legal plena per a produir aquest tipus de vi escumós i comercialitzar-lo amb aquest nom.
El municipi de Sant Sadurní d'Anoia és el nucli i origen d'aquesta regió, el motor que l’impulsa i li dóna vida. El seu esperit no és merament un espai, un territori, sinó que significa la tradició, un estil d'elaborar, una fe cega en la qualitat del producte, un entusiasme singular en la projecció i en la difusió d'aquesta beguda tan especial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.crcava.es

CONTINGUT RELACIONAT
TerritoriAlt Penedès