Estàs a : Inici » DO » DO Montsant

DO » DO Montsant

La Denominació d’Origen Montsant va néixer l’any 2002 integrada pels municipis i cellers que, fins aquella data, formaven la subzona Falset de la denominació d’origen Tarragona. La DO Montsant ha viscut, des de llavors, un creixement espectacular. Si en el moment del seu naixement, la DO tenia 28 cellers, la xifra supera ara els cinquanta. Gairebé un 70% de la nostra producció embotellada es destina a l’exportació (principalment a Alemanya i els Estats Units). La superfície de vinyes plantades és d'unes 2.000 hectàrees i la producció de raïm se situa al voltant dels 10 milions de quilos.

 

La DO Montsant és una denominació petita, on la producció de raïm oscil•la, en conjunt, al voltant dels 10 milions de quilos. Les hectàrees productives de vinya són unes 2.000, i el número de cellers supera la cinquantena. La DO Montsant és una denominació jove. Però també ho són bona part de les persones que hi ha al capdavant dels cellers. La majoria dels enòlegs que treballen a la DO tenen menys de 40 anys. Com deia fa poc un destacat vinater nord-americà de visita a aquesta regió vinícola, “quan vas a França molts cops només veus vinaters d’edat avançada, però aquí a Montsant tots són joves i van en texans”. I la joventut és sinònim de futur, d’experimentació, de noves idees. I això és el que avui és la DO Montsant: una denominació jove que té  davant seu un gran futur I que aposta fermament per la qualitat I, alhora, per la innovació.

Des de l’inici de la història, a les terres de la DO Montsant han conviscut amb harmonia l’activitat humana i el respecte a l’entorn. Fins i tot en l’àmbit espiritual perquè la serra del Montsant ha estat, i en certa manera encara és, refugi de persones que han conreat la dimensió espiritual de les seves vides. Com els eremites que, fent honor al nom de la serra, l’han poblat des del segle XII.

Els romans ja elaboraven vins en aquesta terra, els monjos cartoixans en van impulsar el conreu a tota la comarca i en el segle XIX els vins de la terra de Montsant aconseguien reconeixements a les exposicions universals, arreu del món.

La DO Montsant és una terra on el paisatge i el vi han anat de la mà al llarg dels segles i on fins i tot les vinyes velles, cuidades com autèntics tresors, tenen Història amb majúscules. Una Història que, amb empenta i entusiasme renovat, camina cap al futur.
L’aposta decidida de la DO Montsant per impulsar, conjuntament amb altres institucions, una carta de paisatge és clara i sabuda. Des de la DO entenem el paisatge com a element d’identitat. 

Però també l’entenem com a valor cultural, perquè integra la riquesa patrimonial que forma el nostre pòsit  en tant que comunitat eminentment agrícola, que ha sabut fer compatible la seva actuació en l’entorn amb la preservació dels valors que el configuren. I volem i necessitem que continuï sent així.

Tot això sense oblidar que el paisatge és també  un recurs econòmic en un món que cada vegada valora més els espais que no han estat destruïts per una activitat humana irrespectuosa o massa agressiva. Un paisatge poc explotat és un valor afegit als productes de qualitat com a sinònim de feina ben feta i de respecte i sostenibilitat.

www.domontsant.com

CONTINGUT RELACIONAT