Estàs a : Inici » DO » DO Penedès

DO » DO Penedès

La D.O. Penedès destaca pels seus excel•lents vins blancs, frescos, afruitats i de graduació alcohòlica moderada, mentre que els negres són suaus, amb textura de vellut i amb caràcter. Els rosats també es mostren fragants i afruitats. Són notables els vins d’agulla d’aromes intensos i persistents. La varietat del raïm insígnia d’aquesta Denominació d’Origen, que destaca d’entre les 18 varietats autoritzades és el Xarel•lo, que es converteix en l’estendard de la marca.

La Denominació d'Origen assegura unes varietats concretes de raïm, el vi de Denominació no pot ser elaborat amb qualsevol varietat per a produir un determinat tipus, seguint uns protocols d'elaboració i amb vinyes situades voluntàriament dins la regió natural.

Tota aquesta normativa ha donat peu a un producte vitícola que el consumidor reconeix amb el nom de Penedès, que tutel•la el Consell Regulador de Denominació d'Origen i per la qual cosa, garantitza una determinada qualitat.

La vinya no reconeix fronteres ni divisions geogràfiques i polítiques establertes per els homes, per aquest motiu la Denominació d’Origen Penedès s’estén al llarg del gran Penedès.

Entre la serralada prelitoral catalana i les petites planes de la costa mediterrània, al bell mig de la depressió central, neix i madura la vinya del Penedès. Parlem d´una superfície de 1.557 quilòmetres quadrats dividits entre tres zones: el Penedès Superior, el Penedès Central i el Baix Penedès.

La influència del mar i del sol fa del Baix Penedès , una zona de clima càlid i molt suau, apte per conrear les varietats blanques tradicionals com el Xarel.lo i el Macabeu; a costat de varietats negres com la Garnatxa, l´Ull de Llebre, la Carinyena i el Monastrell.

En canvi, al Penedès Central o Penedès Mig les temperatures ja són més baixes. En les seves pendents també es cultiven el Xarel.lo i el Macabeu, que en bona part es destinaran a l´elaboració de cava. En els darrers anys, i fruit de la constant innovació i experimentació que duen a terme els viticultors de la zona, s´han introduït i aclimatat amb èxit varietats forànies com el Cabernet Sauvignon i el Chardonnay principalment, així com també el Cabernet Franc, el Pinot Noir, el Sauvignon i el Merlot.

Resta encara la zona més interior i protegida, el Penedès Superior, amb altituts que arriben als 800 metres sobre el nivell del mar. No en va, diuen els experts que aquestes vinyes són possiblement les més altes d´Europa. Aquesta és la zona on històricament s´ha cultivat la Parellada, varietat blanca tradicional del Penedès, però en els últims anys s´han extés les plantacions d´altres varietats blanques provinents de França i Alemanya, el Moscatell d´Alexandria, el Riesling, el Gewürstraminer i el Chenin blanc.

El sòl penedesenc és molt variat però la majoria de la terra és de conreu i respon a unes característiques similars.

www.dopenedes.es

CONTINGUT RELACIONAT